💣 Răsturnare ȘOCANTĂ la Rapid! Schimbarea de nume a stârnit furie: „E totul o minciună – nici măcar nu le aparține numele!” 💥 Fanii, păcăliți cu o mișcare de diversiune?!

Rapid a anunțat, printr-un comunicat postat pe site-ul oficial al clubului, că își va schimba denumirea începând cu sezonul 2025-2026. În acest context, giuleștenii vor evolua în Superliga sub numele de Fotbal Club Rapid. Până acum, feroviarii erau înregistrați în competiții cu FC Rapid 1923. Mișcarea șefilor a produs un nou scandal sub Podul Grant

Rapid și-a schimbat denumirea și imediat a început scandalul. Giuleștenii sunt atacați după anunțul făcut: „Nu au cum să facă mișcările astea”. EXCLUSIV

Conducerea Rapidului a făcut anunțul marți, printr-un comunicat oficial în care și-a explicat decizia de a modifica denumirea clubului. Înregistrată în competiții cu FC Rapid 1923, echipa se va denumi Fotbal Club Rapid.

Această modificare vine în contextul în care, în anul 2024, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv recursul formulat în dosarele privind drepturile asupra mărcilor istorice „Rapid”. Astfel, a fost confirmat caracterul exclusiv al utilizării mărcii și siglei actuale de către clubul nostru.

Totodată, au fost anulate mai multe mărci care conțineau denumirea „Fotbal Club Rapid”, fără legătură cu identitatea actuală a clubului, iar valabilitatea mărcilor aflate în portofoliul Fotbal Club Rapid a fost menținută.

Adoptarea numelui FC Rapid este mai mult decât o simplă actualizare administrativă – este un pas simbolic care reafirmă apartenența clubului la valorile și tradiția începute în 1923.

Revenirea la denumirea Fotbal Club Rapid este un pas firesc și simbolic, care întărește poziția clubului în peisajul fotbalului românesc și reconfirmă legătura autentică dintre tradiție și prezent”, au anunțat conducătorii formației de sub Podul Grant.

Imediat după publicarea anunțului șefilor alb-vișinii, Horia Manoliu, președinte executiv al Asociației Fotbal Club Rapid, care susține că deține denumire Fotbal Club Rapid, s-a dezlănțuit la adresa clubului condus de Dan Șucu.

Asociația noastră are denumirea Fotbal Club Rapid încă de la înființare, din 2001. Este înregistrată la Tribunal și ei nu au cum să facă mișcările astea. Denumirea noastră, practic am dat-o acestei societăți prin cesiunea locului în Liga 1, atunci când am fost obligați să înființăm SA-ul (n.r. SC Fotbal Club Rapid București SA). Este vorba de SA-ul care a falimentat și este, încă, în procedură de faliment. Aici sunt două chestiuni! Prima: aceasta este denumirea noastră, apoi legea spune foarte clar că doi ani din momentul în care se închide falimentul, care nu este încă închis, mai are termen în noiembrie, denumirea nu are voie să fie luată de nimeni, scopul fiind clar, acela de a nu se produce confuzii. Contractul de cesiune, în momentul de față, este nul. În 4.02.2009 spune că după încetarea activității, cum s-a dat totul gratis, totul se întoarce gratis la AFC Rapid”.

Nu scrie nicăieri că dacă tu ai o marcă trebuie să porți aceeași denumire”

Horia Manoliu a transmis că așteaptă să se lămurească în legătură cu inițiativa clubului din Superliga și, după, o să ia o hotărâre în legătură cu demersul pe care trebuie să-l inițieze pentru a-și apăra poziția legată de denumirea Fotbal Club Rapid.

Vreau să văd exact, să mă dumiresc, pentru că, deocamdată, legea mărcilor nu are nicio treabă cu legea societăților comerciale. Nu scrie nicăieri că dacă tu ai o marcă și trebuie să porți aceeași denumire. Un exemplu este Craiova lui Mihai Rotaru, care știu ca evoluat ca Blue Lions, iar societatea era din București.

Ei când s-au înființat se numeau Fotbal Club R, dar le-a acceptat FRF, într-un mod foarte ciudat, să pună numele mărcii. Marca fiind atunci într-o opoziție și prejudiciind pe AFC Rapid. Au făcut această mișcare de proști, că altfel nu-mi explic, au făcut-o tocmai pentru a-mi da o altă ocazie să-i atac. O să mă mai gândesc, toată treaba asta este o fentă. M-am uitat la ONRC și, deocamdată, nu apare nimic. Poate au ținut ei să o facă asta în fața suporterilor și, dacă tot au rezultatele astea tragice, au zis să mai arunce în fața lor câte o petardă, o fumigenă”, a transmis președintele AFC Rapid.

Scurt istoric, renașterea Rapidului

În 2016, SC Fotbal Club Rapid București SA, continuatoarea istorică a legendarului club înființat în 1923 intră în faliment după patru ani în care s-a aflat în insolvență. În 2017, mai precis în luna iunie, o asociație de suporteri și Primăria Sectorului 1, care era condusă atunci de Viorel Tudorache, formau Asociația Academia Rapid.

Un an mai târziu ia naștere și Fotbal Club R București SA, fondatori și acționari fiind Ovidiu Burcă, Asociația Clubul Sportiv Rapid Redivivus 2017 București, prin generalul Adrian Mălureanu, dar și Adrian Olariu.

În luna iulie a anului 2018, în urma unei licitații, FC R București SA achiziționează, cu suma de 480.000 de euro, sigla (cea cu vulturul) și, susțin giuleștenii, palmaresul clubului Rapid.

Două luni mai târziu, SA-ul – FC R București- își modifică denumirea în Fotbal Club Rapid 1923 SA.

În 2019, în acționariat intră Victor Angelescu, iar conducerea arăta în felul următor: Asociația Club Sportiv Academia Rapid București – 33,33%, Ovidiu Burcă – 26,67% și Cesazela Rapid Ltd Nicosia cu 40%. În urmă cu trei ani, în mai 2022, Dan Șucu este cooptat în acționariatul Fotbal Club Rapid 1923 SA după ce a cumpărat 50% din acțiuni

Dar să revenim la Horia Manoliu care, de ani buni, repetă obsesiv că actuala societate i-a furat cupele și folosește ilegal palmaresul.

Această echipă nu are nicio legătură cu Mișcarea Feroviară sau Academia Rapid. Ea este înființată direct in Liga 3 cu sprijinul FRF, după patentul Craiova. De câțiva ani le tot spun să îmi dea cupele, că sunt ale noastre și au fost furate. Folosesc ilegal palmaresul, i-am tot atenționat și costurile vor fi destul de mari pentru ei. Când o să se termine toată treaba, pentru că nu are cum, nu are cum să meargă tot așa… . Poate cu mărcile, treburile sunt puțintel nelămurite, dar treaba legată de palmares este 100% clară. Mărcile nu au nicio treabă cu palmaresul, cum legea societăților comerciale nu are nicio legătură cu marca pentru a putea purta ei denumirea mărcii. Sunt două lucruri total diferite”.

 

Leave a Comment